/

  Copyright © 2012 Uni Bristol d.o.o. | Design by Creative 24/7

  04. Oktobar. 2018.

  Otvoren 7. Kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine Bosne i Hercegovine

  Mellain Hotel i ovoga puta domaćin je jednom velikom i značajnom kongresu što ga svrstava u sam vrh na ljestvici kongresnog turizma.

  Svečanom ceremonijom, u Hotelu Mellain u Tuzli,  otvoren je  7. Kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem. Prisutne goste je pozdravio prof. dr. Mirsad Muftić, predsjednik Udruženja fizijatara Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik organizacionog odbora kongresa koji je najavio da će na kongresu biti predstavljeno 27 plenarnih predavanja, 25 usmenih prezentacija i 48 poster prezentacija. Prema njegovim riječima, prisustvo na kongresu je prijavilo 185 ljekara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Italije, Francuske i SAD-a.

  Prof. dr. Muftić je istakao da je cilj organizatora jačanje regionalne saradnje između Udruženja, te njihovo zajedničko učešće na Evropskom Kongresu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

  Pored prof. dr. Muftića, na svečanoj ceremoniji otvaranja kongresa govorili su: predsjednik Upravnog odbora Udruženja fizijatara Republike Srpske doc. dr. Tatjana Nožica Radulović, predsjednik Udruženja fizijatara Republike Srbije prof.dr. Milica Lazović i pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla prof. dr. Fahrija Skokić, a kongres zvanično otvorenim proglasio je ministar zdravstva u Vladi TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić.

  Simbolično je da je kongres održan baš u Hotelu Mellain u kojem djeluje  jedno od najstarijij lječilišta u Evropi u kojem se koristi tuzlanska so.
  Tuzlanska oblast poznata je po soli, a sam njen naziv Slana Zemlja potiče još iz doba Rimljana.
  Slana voda u Tuzli spada u rijetke vode, takozvane čiste vode  jer ima malo primjesa drugih supstanci.
  Ovu slanu vodu karakteriše veoma visoka mineralizacija što omogućava veliku učinkovitost u banjskom liječenju koja se kao terapija  koristi još od davnina.

  Mellain Hotel i ovoga puta domaćin je jednom velikom i značajnom kongresu što ga svrstava u sam vrh na ljestvici kongresnog turizma.