/

  Copyright © 2012 Uni Bristol d.o.o. | Design by Creative 24/7

  21. April. 2011.

  Luksuzni kompleks Mellain: Jedinstvena građevina kojom će Tuzlaci ponositi

  Na mjestu nekadašnjeg hotela Bristol u Tuzli gradi se luksuzni stambeno – poslovni kompleks Mellain u koji će u naredne tri godine biti uloženo 150 miliona konvertibilnih maraka.

  Na mjestu nekadašnjeg hotela Bristol u Tuzli gradi se luksuzni stambeno – poslovni kompleks Mellain u koji će u naredne tri godine biti uloženo 150 miliona konvertibilnih maraka.

  Na projektu angažovana je domaća građevinska operativa, a završetkom objekta otvorit će od 250 do 300 novih radnih mjesta. Nakon rušenja hotela Bristol, nekadašnjeg simbola grada na zrnu soli, radovi na izgradnji novog kompleksa idu punom parom.

  Safet Bašić, direktor kompanije Uni Bristol i investitora ovog projekta, za eKapiju je istakao da će buduća građevina biti nešto jedinstveno na našim prostorima, objekat koji će kao nijedan drugi obuhvatiti razne sadržaje na jednom mjestu.

  "Trenutno kopamo građevinsku jamu dubine 13 metara, gdje će biti izgrađena podzemna garaža na tri etaže, kapaciteta 400 parking mjesta. Do 20. juna namjeravamo da izađemo iz zemlje, a odmah poslije toga nastavljamo sa građenjem", kazao je Bašić.

  U sklopu kompleksa Mellain, nalazit će se hotel "Bristol" sa pet zvjezdica visine 20 spratova i površine 18,500 metara kvadratnih, stambeni dio sa oko 300 stanova (28.000 metara kvadratnih), tržni centar i poslovni prostori. Na ovoj lokaciji, bit će izgrađena i poliklinika sa wellness centrom, bazenom sa slanom vodom i olimpijskim bazenom, koji će biti u komercijalnoj upotrebi.

  "Hotel Bristol bio je poznat po slanoj banji, zbog koje su dolazili posjetioci iz cijele Evrope. Nakon izgradnje, to će opet biti prepoznatljiv i respektabilan hotel u regionu. Također, stanovi i poslovni prostori bit će izgrađeni prema svjetskim standardima, sa materijalima vrhunskog kvaliteta. Bitno je spomenuti da nema puno objekata u svijetu koji će nuditi toliki broj raznovrsnih sadržaja na jednom mjestu kao što je to Mellain", istakao je Bašić.

  Opredjeljenje investitora jeste da se zaposle domaće firme i da se radovi odvijaju u kontinuitetu. Glavni izvođač građevinskih radova jeste ŽGP, kompanija sa bogatim iskustvom u najsloženijim građevinskim poduhvatima. Poddizvođači su također firme iz Bosne i Hercegovine.

  "Ovo je velika investicija koja će donijeti veliki broj radnih mjesta. Iz tog razloga smo angažovali domaće firme, jer želimo dokazati svima da smo sposobni iznijeti jedan ovakav ambiciozan projekat", naglašava Bašić.

  Posjećamo, hotel Bristol bio je tradicionalno mjesto okupljanja građana Tuzle i središte javnog, kulturnog i zabavnog života. Sagrađen je 1908. godine te je u to vrijeme bio najveći i najluksuzniji hotel u ovom gradu.

  Vlasnik tada trospratnog hotela u Binertovoj ulici bio je Pero Stokanović, poznati ugostitelj i hotelijer. Međutim, usljed zone slijeganja terena, izazvanog dugogodišnjom eksploatacijom slane vode, hotel Bristol je srušen te je 1960. godine izgrađen novi u blizini Pivare Tuzla.

  Hotel "Bristol" i lječilište "Slana banja" promijenio je vlasnika krajem 2008. godine. Likvidacioni postupak okončan je prodajom Bristola za 8 miliona i 400 hiljada KM. S obzirom na dugove hotela, bio je rekordan iznos prodaje

  Tokom prošle godine počelo je rušenje starog hotela i izgradnja nove, moderne građevine sa više zdanja za različite namjere. Stambeno-poslovni kompleks Mellain trebao bi biti završen do kraja 2013. godine.

   

  N.Voloder/ekapija.ba